Alaca Höyük İstanbul’a taşındı
Seray Şahinler | seray.sahinler@milliyet.com.tr -Anadolu’daki medeniyet yolculuğunun önemli kilometre taşlarından biri Çorum’daki Alaca Höyük… Farklı medeniyetlere ait yaklaşık 7 bin yıllık geçmişiyle büyüsünü koruyor. 1835 yılında keşfedilen ve kazı çalışmalarına 1935’te başlanan Alaca Höyük’teki medeniyetlere dair önemli detaylar gün yüzüne çıkarılıyor. Yapı Kredi Kültür Sanat’ta düzenlenen “Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük” sergisi Alaca Höyük’te çıkarılan arkeolojik eserlerin bir bölümünü müzeye taşıyor. Kazıların tarihi Cumhuriyet tarihiyle kesişiyor zira bu kazılar yeni Cumhuriyet’i uluslararası alanda temsil eden ilk bilimsel kazı unvanına sahip. “Çağdaş Uygarlığı anlayabilmek, kavrayabilmek, dünyadaki eski uygarlıkları, insanlığın ilk uygarlıklarını doğru tanıyabilmekle mümkündür” diyen Atatürk’ün ışığında gerçekleşen çalışmalar, genç Cumhuriyet’in arkeoloji seferberliğinin de başlangıç noktası. Atatürk’ün önderliğinde ‘20’li yıllarda başlatılan ve ‘30’lu yılların başından itibaren hız kazanan arkeoloji ve tarih araştırmaları Alaca Höyük kazılarıyla ulusal bir kimliğe bürünüyor.
Anadolu’da metalden üretilmiş ilk müzik aleti sistrum.
Atatürk’ün direktifiyle 1935 yılında Cumhuriyet’in ilk arkeoloğu Remzi Oğuz Arık ve etnolog Hâmit Zübeyr Koşay tarafından Çorum’da başlatılan kazılarla Eski Tunç ve Hitit Dönemi aydınlanmaya başlamış. Sergide de tarım, hayvancılık, ticaret, siyaset ve sanat dünyasından izleri takip ederek tarihin katmanları arasında yolculuğa başlıyoruz. Kentleşmenin başlangıcından sunulan izler, höyükteki kazılar, Orta Kuzey Anadolu’daki Kalkolitik Çağ’a ait somut veriler eşliğinde Hitit yaşamından izleri barındırıyor. Horoztepe buluntuları, yönetici sınıfa ait olduğu düşünülen 13 mezar odası ve içinden çıkarılan zengin ölü hediyeleri, (Cumhuriyet’in ilk yıllarında Anadolu’daki en önemli arkeolojik keşiflerden biri kabul ediliyor), av ve savaş aletleri, mutfak araç gereçleri, Anadolu’da metalden üretilmiş ilk müzik aleti sistrum, Alaca Höyük’e dair kapsamlı bir panorama sunuyor. Sergi kapsamında Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Alaca Höyük Müzesi, Çorum Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzelerinden 235 orijinal eser Yapı Kredi Müzesi’ne getirilmiş. Eserler kronolojik ve tematik bölümler altında sunulurken hem Alaca Höyük’ün tarihine yolculuk yaptırıyor hem Cumhuriyet’in arkeolojiye verdiği önemi hatırlatıyor. Türk Tarih Kurumu Arşivi’nden seçilen fotoğraflar ve Mahmut Akok’un orijinal çizimlerinin bir kısmı da yine ilk kez bu sergide... “Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük” 10 Mart’a kadar ziyarete açık…
Anadolu’nun kültürel devamlılığı
Hitit kültürünün müzikal seyrini izlerken vardığınız son durak ise yine Anadolu… Serginin son bölümünde Anadolu mimarisinin günümüzdeki örneklerini yansıtan odada Âşık Veysel sesleniyor ziyaretçilere… Burada Hititlerin müzik kültüründen Anadolu’nun saz geleneğine uzanarak, Milliyet Arkeoloji olarak sık sık dile getirdiğimiz “kültürel devamlılık” hakkında da bir okuma yapıyorsunuz.