Kardeşlerden ortak tatbikat! İran'ın gözdağına yanıt
Aydın Hasan - Türk Silahlı Kuvvetleri ile Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin Bakü, Astara, Cebrayıl ve İmişli illerini kapsayan ortak tatbikatı başladı. Tatbikatta; nehir kurulan köprüler ve komando botlarının manevrası ile İran’ın 20 Ekim’de sınır boyunda düzenlediği Güçlü İran tatbikatındaki köprü mesajına da yanıt verildi. İran; Azerbaycan’ın Türkiye’nin desteği ile kazandığı Karabağ Savaşı’nın ardından ortaya çıkan gelişmelerden duyduğu rahatsızlığı askeri tatbikatlar ile sürekli hissetirdi. İran, savaşın ardından Azerbaycan sınırında üç tatbikat düzenledi. 17 -20 Ekim tarihlerinde yapılan Güçlü İran tatbikatında, sınırdaki Aras nehri hattı üzerinden Azerbaycan’a örtülü gözdağı verilmek istendi. İran merkezli Tesnim Haber Ajansı’nda Aras nehri üzerine kurulan köprü ile ilgili şu ifadeler yer almıştı: Azerbaycan ile Ermenistan sınırında yer alan Aras Nehri bölgesinde 17-20 Ekim 2022 tarihleri arasında Güçlü İran adı verilen askeri tatbikat düzenlendi. Bu tatbikatta, Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri, teknik açıdan büyük önem taşıyan ve daha önce denenmemiş yeni bir eğitimi gerçekleştirdi. 45. Hz. Cevad-ul Aimme (a.s) mühendislik birimi, Aras Nehri üzerinde köprü kurma tatbikatı yaptı. Bu tatbikatla ilgili dikkat çeken ilginç konu, bu köprünün Aras bölgesinde ve tam da Azerbaycan sınır muhafızlarının Devrim Muhafızları Ordusu’nun zırhlı araçlarının geçişini izleyebildiği bir yerde kurulmuş olmasıdır.”
Gözdağına yanıt
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Türkiye ile Azerbaycan silahlı kuvvetleri arasındaki ortak tatbikatın başladığını dün duyurdu. Bakü, Astara, Cebrayıl ve İmişli illerinde yapılan tatbikatta, nehirlerden geçmek için duba köprülerin kurulumu, nehir üzerinde komandoların bot manevraları ve temsili düşman bölgesine indirme yapılması gibi görevler icra edildi. Tatbikat görüntülerinde, köprü kurulumu ve bot manevraları İran’ın Aras Nehri üzerinden göz dağı vermesine yanıt olarak yorumlandı.
Sınırda yapılıyor
Güney Kafkasya’daki gelişmeleri yakından izleyen Bayburt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramin Sadık, Milliyet’e şu değerlendirmede bulundu: “Bu tatbikatın özellikle İran sınırında icra edilmesi ve görüntülerden de anladığım kadarıyla bir nehir üzerine köprü kurularak tankların ve askeri birliklerin köprünün karşısına geçme görüntüleri, bize geçenlerde İran’ın Aras kıyısında düzenlediği tatbikat ve Aras Nehri’ni güya geçmek için köprüler kurma meselelerini hatırlattı. Hem görüntüler hem de İran sınırına yakın bölgelerde tatbikatın gerçekleştirilmesi birinci noktada İran’a karşı olduğunu anlatıyor gibi.
Yine geçenlerde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan’ın her zaman ordu olarak Türkiye’nin yanında olduğunu, Türkiye’nin de Azerbaycan’ın ihtiyacı olduğunda Azerbaycan’ın ordu olarak yanında olacağını belirtti. Yani iki ordu birlikte hareket edeceklerdir. Dolayısıyla kim bize tehdit oluştursa biz birlikte hareket edeceğiz gibisinden açıklama yapması, akabinde de 3 Aralık’ta İran’a nota ve askeri tatbikat ile İran’a karşı duyulan rahatsızlıktan dolayı Azerbaycan ve Türkiye’nin ortak harekatı olarak görülebilir.”
Bakan Akar Bakü’ye gitti
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanlarıyla Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gitti. Akar ve TSK komuta kademesi Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Akar, “Azerbaycanlı can kardeşlerimizin, haklı davalarında hep yanlarında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz” dedi.