Kaynaştırma öğrencileri okulda dışlanıyor! Çözüm: Gölge öğretmenler
MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ-Bursa’da ise bir anne, yaşadığı zorluklar nedeniyle engelli çocuğunu öldürdükten sonra intihar etmişti.Bu durumun asıl nedenibazı öğretmenlerin kaynaştırma öğrencilerine yeterince ilgi göstermemesi, gösterilse de velilerin bu öğrencilerin aynı sınıfta çocuklarıyla okumasını istememeleri.
Otizimli çocuklar ve ailelerinin karşılaştığı sorunların aşılması için nasıl bir yol izlenmeli? Öğretmenlere ve velilere hangi görevler düşüyor? Bu soruları Tohum Otizm Vakfı Eğitim ve Ar-Ge Direktörü Dr. Nursinem Şirin’e yönelttik.
Türkiye’de 2023’te her 36 çocuktan 1’inin otizm tanısı aldığını belirten Şirin,2 milyondan fazla bireyin otizmli olduğunu kaydetti. 0-18 yaş arasında 700 bin çocuk ve genç olduğunun tahmin edildiğine dikkati çeken Şirin, bunların 44 bininin eğitime erişim sağlayabildiğini söyledi.
Kaynaştırma eğitimin önemine vurgu yapan Şirin sadece çocuğun değil okul yönetiminin, öğretmenlerin, velilerin iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğini hatırlattı.Kaynaştırma öğrencisi olan çocuklar için ‘gölge öğretmenler’in olduğunu belirten Şirin, “Kolaylaştırıcı kişiyi genelde aileler kendileri finansman etmek zorunda kalıyorlar. Gölge öğretmen çocuğun derslere, etkinliklere katılmasını kolaylaştıran kişi. Ülkemizde şu anda gölge öğretmen yetiştiren kurum sayısı çok az. Bu tür insanların daha fazla yetiştirilmesi, bunun tüm özel gereksinimli çocuklar için destek mekanizmasına dönüştürülmesi oldukça önemli” dedi.